Thursday, May 12, 2011

F.Tuglas "Poeet ja idioot"

  • Ja nüüd tean ma, et kõik, mis on minus, on pärit temalt, temas mina elan ja temas mina suren.
  • Ta pole kollektiivne, vaid individuaalne nähtus. Talle on küllalt ainult meeleolust. Mitte kristlikku usutunnistust, vaid kuratlikku hardust!
  • Temale, keda on peetud vaenu ja vale isaks, on kõige vähem saand osaks armastust ning õiglust. Võib-olla oli Kopral siin kohal õigus, sest Kuradisse suhtutakse eelarvamusega, suhtutakse nii, nagu on temasse suhtunud kõik teised - et ta on õel ja halb, et ta ei taha muud kui kõigile halba teha ja ehk ei mõista inimesed et halba ei tee mitte Kurat, vaid inimesed ise. Nii võib seletada ka üleval pool toodut lauset, et Kurat elab meis kõigis, ta pole kindlate piirjoontega füüsiline olevus.
  • Millistesse vastikutesse asjadesse on kistud Kuradit, milles kõiges on teda süüdistet! Teda on kasutet kõige närusemate patukeste vabandamiseks. Ta on säälgi pidand olema süüdlane, kus pole kedagi süüdlast pääle armetu inimese enese. Nagu huvitaks Kuradit tõesti igaüht kiusata! Oh ei, inimene pakub talle üldiselt õieti vähe huvitust. Tal on enesega küllaltki tegemist. Tal on selleks liig hää maitse, et joosta iga pahelise järele.
  • Kuna Jumal enese kindlate piiridega on ümbritsend ja igaüht nende muutmise eest kõige valjemalt nuhtleb, siis on Kurat salliv ning häätahtlik. Ta ei takista kellegi fantaasiat. Ta alistub sellele kui inimlikule nõrkusele. Ta ei kaitse armukadedalt oma olemuse vorme. Ta lepib selle vormiga, mida suudab talle anda igaühe fantaasia. Kui see tõesti nii on, siis olen sellega nõus, sest inimene tahab pigem olla vaimselt ja füüsiliselt vaba - uskuda seda, mida tahab, ning mitte olla olukorras, kus talle surutakse peale mingit kindlalt uskumust nii, nagu on siin kirjeldatud Jumala tegevust. Kurat aga mõistab inimese nõrkust ning ei karista teda selle eest.
  • Ta on armulik ja pikameelne.
  • Ta ei tungi enese isikuga pääle. Ta ootab kannatlikult. Ta ei janune avalikku austust.
  • Ta mõistab just sellepärast nii hästi inimest, et temas endas on nii palju inimlikku. Ta tunneb inimese nõrkusi ja pahesid, kuid ei tee neist suurt numbrit nagu Jumal.
  • Ta ei hooli õnnelikest, vooruslikest ja häist. Oh, need saavad tematagi läbi. Kuid ta mõistab nii hästi koormatuid ja tagakiusatuid. Sest ka tema on pidand kandma sedasama saatust.

No comments:

Post a Comment